„I farmaceuti nam stali na muku“ Evo za koliko tableta smo zakinuti smanjenjem pakovanja lijekova i suplemenata

U eri smanjenja gramaže i podizanja cijena osnovnih životnih namirnica koje su svakodnevna potreba svih nas, zanemarili smo činjenicu da postoje ogromne potrebe velikog broja potrošača za konzumiranjem lijekova, odnosno dodataka prehrani ili suplemenata.

Kako objašnjavaju u udruženjima potrošača, razlozi za njihovu kupovinu su različiti.

– Jedni su, kako bi mi kazali, propisani od strane doktora, dok postoje i one druge navike vezane za kupovinu medikamenata, kao što su na primjer tablete za smanjenje kilaže, poboljšanje imunog sistema i drugo. Dragi potrošači, da li ste primijetili da su pakovanja tableta sada 28 a ne 30 komada kako smo navikli?! Vrlo je interesantno da, na primjer, lijekove za povišen krvni pritisak nabavljate na tridesetodnevnoj osnovi, a u stvari ih dobijete za 28 dana – objavili su na svojoj Fejsbuk stranici iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Prijedor.

 

Kako isitču iz „Dona“, potrošačima, tako, za godinu dana nedostaje gotovo jeda cijela kutija.

– Naime, na godišnjem nivou fale vam najmanje 24 tablete. Ako tu dodamo i mjesece sa 31. danom, fali vam i mnogo više od kutije. Kao i svi drugi, i farmaceutska industrija koja mnogo zarađuje na lijekovima dosjetila se da nam i ona stane na muku koju mučimo kako da sastavimo kraj sa krajem – poručuju iz „Dona“.

O prehrambenim proizvodima, kako kažu, uveliko se govorimo godinama unazad, pa su dobili i određena pravdanja od proizvođača da su to zahtjevi potrošača, jer je smanjen broj osoba u domaćinstvima.

– Za smanjenje broja tableta u pakovanju svakako ne postoji valjan razlog, osim da se proda što veći broj pakovanja tableta po što većim cijenama, jer tablete nam trebaju i bez njih se ne može – naglašavaju u ovom udruženju.

 

Izvor: Srpska info

The post „I farmaceuti nam stali na muku“ Evo za koliko tableta smo zakinuti smanjenjem pakovanja lijekova i suplemenata appeared first on Padrino Vijesti.