Hrvatska uvodi ekološku taksu za turiste

Uvodi se ekološka taksa za turiste, a i jednodnevni posjetioci će je plaćati, piše Večernji list, navodeći da će o propisivanju ove nadoknade i njenom iznosu odlučivati gradovi i opštine nakon što iduće godine stupi na snagu Zakon o turizmu.

Koja će mjesta za svoje jednodnevne posjetioce, ali i goste na dužem boravku, propisati ekološku taksu odlučivaće lokalne vlasti, a gradovi i opštine određivaće i za koje razdoblje te u kojim iznosima.

Ništa od toga ne bi smjelo biti proizvoljno, već prema kriterijumima posjećenosti i turističke razvijenosti iz Zakona o turizmu koji je u pripremi.

Turisti sada po svakom noćenju plaćaju boravišnu taksu, koja iznosi otprilike od jedan do tri evra, zavisno od destinacije i razdoblju turističke godine, a o eventualnim iznosima ekotakse još nema informacija.

No, kako je Večernjem listu ovih dana načelno rekla ministar turizma Nikolina Brnjac, bez namjere da se miješa u odluke lokalnih vlasti, moglo bi se raditi od jedan do tri evra po danu provedenom u nekoj turističkoj destinaciji.

„Odlučivaće o tome jedinice lokalne samouprave, koje mogu, ali ne moraju propisati ekološku taksu. Činjenica je da su neke destinacije preopterećene, nekima su, pak, veliki problem jednodnevni posjetioci, a od prekomjernog broja svakako trpi i prirodna i kulturna baština, ali i te kako i život lokalnog stanovništva. A turizam ne bi smio ići na uštrb lokalnih ljudi, što je, u cjelini gledano, i pravac u kojem idu odrednice našeg prvog krovnog turističkog zakona koji bi do ljeta trebao u javno savjetovanje“, kaže Brnjac.

 

 

Izvor: ATV

The post Hrvatska uvodi ekološku taksu za turiste appeared first on Padrino Vijesti.