Hrvati žele da protjeraju riječ „zdravo“: „Previše je srpska“

Riječ „zdravo“ posvađala je Hrvate, jer mnogi žele da je „protjeraju“ iz ove zemlje tvrdeći da se tako pozdravljaju Srbi, dok se drugi protive tome.

To potvrđuju i burne rasprave na društvenim mrežama, a „bitke“ zbog ove riječi poveli su i u dijaspori.

– Rođaci iz Hrvatske upozorili su me da ne koristim „zdravo“ jer tako pričaju Srbi. Više hrvatski bi bilo ‘dobar dan’, šta vi kažete? – pitanje je u jednoj Fejsbuk grupi koje je izazvalo hrpu reakcija.

Zapravo, počela je burna diskusija, da ne navodimo teže riječi, oko običnog pozdrava i načina korištenja, prenosi 24sata.

Pa su tako neki objašnjavali kako se u Hrvatskoj bez problema može koristiti „zdravo“, a da vas ne proglase Srbinom, komunjarom ili hrvatomrscem, dok drugi tvrde da se taj pozdrav ne bi trebao koristiti.

Tako je izvjesni Džon objasnio zbog čega se ova riječ ne bi trebala koristiti.

– Nikad zdravo nikad. Kako se pozdravlja u Hrvatskoj? Zavisi kome se obraćate. Ako su to sveštenici, časne ili religiozni ljudi, onda ‘Hvaljen Isus i Marija’. Ljudima koje ne poznajem kažem ‘Dobro jutro, dobar dan i dobra večer’, prijateljima ‘Bog, bok, ej ili di si. Jedina situacija u kojoj bih koristio ‘zdravo’ kao pozdrav bila bi ako bih vidio Djevicu Mariju. U tom je slučaju apsolutno prihvatljivo reći ‘zdravo ‘ – napisao je on.

„Zdravo iščezava od 90-tih“

Doktorka Slavica Dodig, autorika knjiga „Biblijski krajolici”, „Leksikon biblijskih žena” i „Leksikon biblijskih muškaraca”, objavila je prije dvije godine kako od 90-tih godina pozdrav “zdravo” postupno iščezava i da je to šteta. Objasnila je i otkud potiče riječ ‘zdravo’.

– “Zdravo”, od rimskog pozdrava “salve”, što znači “u zdravlju”. U Starom zavjetu nalazimo pozdrave: “pozdrav i zdravlje”,  “zdravlje i dobru sreću”, a u Novom zavjetu anđeo pozdravlja Mariju: “Zdravo, milosti puna”. Od 90-tih godina pozdrav “zdravo” postupno iščezava i to je šteta – napisala je dr. Slavica Dodig.

Evo što za riječ ‘zdravo’ kaže hrvatski jezični portal:

Definicija: – pozdrav pri susretu ili rastanku, među vršnjacima i prijateljima i sl. koji jedan drugome govore „ti“;

Frazeologija: – Zdravo, Marijo početne riječi katoličke molitve, usp. Zdravomarija.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Hrvati žele da protjeraju riječ „zdravo“: „Previše je srpska“ appeared first on Padrino Vijesti.