Hrana sve skuplja, obilježiti praznike nikad nije bilo teže

Hrana je sve skuplja, čemu svaki mjesec svjedoči iznos potrošačke korpe, ali i brojne izjave iz udruženja za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini. Obilježje praznika je bogata trpeza, a pitali smo građane kako će dočekati predstojeće vjerske praznike.

Dočekati i obilježiti praznike čini se nikad nije bilo teže. Sredinom narednog mjeseca sva tri naroda u BiH obilježavaju velike vjerske praznike. Najteže će prazničnu trpezu svakako biti obezbijediti onima sa najmanjim ili bez ikakvih primanja. Građanima dodatno sve otežava i to što cijene hrane nisu prestale rasti.

MURISA MARIĆ, UG“Don“ Prijedor

„Ovih dana je jedino nešto niža cijena ulja, dok ostalih artikala nije. Sve je ostalo skuplje jer je onaj značajan energent, poput struje, poskupio od januara, tako da je to vjerovatno jedan od razloga što nije bilo nikakvog vraćanja cijena.“

Prema najavama farmera izvjesno je da će cijene mesa ponovo ići naviše, jer se očekuje nestašica gotovo svih vrsta mesa, pošto se izvoz domaće proizvodnje nastavlja u druge zemlje, dok EU najavljuje smanjenje obima proizvodnje.

STEVO RALJIĆ, poljoprivrednik

„Ministar je rekao da nastavlja da izvozi najkvalitetnije meso u Tursku, a nama će da ostavi ono najlošije, znači izvoziće se meso za koje mi ovdje nemamo para da kupujemo kvalitetno.“

Ekonomisti mjesecima upozoravaju da će cijene hrane nastaviti da rastu u BiH, jer zemlja nema svoju proizvodnju hrane, pa smo u potpunosti ovisni od uvoza iz susjednih i zemalja EU.

 

Izvor: BHRT

The post Hrana sve skuplja, obilježiti praznike nikad nije bilo teže appeared first on Padrino Vijesti.