„HE ‘Dabar’ najveća hidroelektrana koju grade kineske kompanije u jugoistočnoj Evropi“

Ambasador Kine u BiH Đi Ping izjavio je da Hidroelektrana „Dabar“, za koju je položen kamen temeljac na području opštine Bileća, predstavlja najveću hidroelektranu koju grade kineske kompanije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Đi je na svečanoj ceremoniji početka glavnih radova na HE „Dabar“ napomenuo da je ta elektrana dio kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“, koji promovišu posljednjih 10 godina.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske na velikoj podršci projektu HE „Dabar“, te podsjetio da će ga realizovati jedno od najpoznatijih preduzeća u svijetu – kineska kompanija Gezuba grupa, po visokim standardima.

Ambasador Kine je istakao da ta zemlja insistira na zelenom razvoju i pozvao sve institucije, obrazovne ustanove i stručnjake sa ovih prostora na obuku u Kinu u toj oblasti, PRENOSI Srna.

Generalni direktor kineske Gezuba grupe Liu Hualiang zahvalio je svima koji su podržali ovaj monumentalan projekat, te naglasio da se realizuje zahvaljujući memorandumu o saradnji koji su ranije potpisali predsjednici Kine i Republike Srpske Si Điping i Milorad Dodik.

Prema njegovim riječima, HE „Dabar“ će godišnje proizvoditi 248 gigavat-časova električne energije, što će smanjiti potrošnju fosilnih goriva i zaposliti lokalno stanovništvo.

Na sistemu HE „Dabar“, najvećem projektu te vrste na Balkanu u posljednjih 30 godina, vrijednom 338 miliona evra, danas su na području opštine Bileća počeli glavni radovi u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i kineskih partnera.

Početku radova u bilećkom naselju Vrijeka prisustvovali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/ Luka Petrović, kao i rukovodstvo ERS-a, „Hidroelektrana na Trebišnjici“ /HET/, HE „Dabra“, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i načelnici hercegovačkih opština.

 

 

Izvor: Nezavisne

The post „HE ‘Dabar’ najveća hidroelektrana koju grade kineske kompanije u jugoistočnoj Evropi“ appeared first on Padrino Vijesti.