Građani BiH će od juna moći na Maldive za 200 KM u jednom smjeru

Ujedinjeni Arapski Emirati za državljane BiH ukidaju vize od juna 2023. godine.

Za građane koji su imali praksu da putuju u ove države to je dobra vijest. Neće više morati da izdvajaju novac za vize. Posebne prednosti ova odluka imaće oni koji često putuju preko ovih država.

Jedan od onih koji često putuju je trevel bloger Abdulmelik Pehlić iz Velike Kladuše.

Svoja iskustva sa putovanja i savjete svakodnevno dijeli na TikToku. Za njega je ovo fantastična vijest, a koliko i šta će znači za građane BiH kaže zavisi isključivo od njih samih.

– Za neke, vrijednost ovog dogovora biće u jeftinijem i fleksibilnijem turističkom odlasku u Ujedinjene Arapske Emirate. Drugima će ovo možda biti prilika da u toku dozvoljenog boravka traže prilike u polju zaposlenja, za neke će to biti jednostavniji način ugovaranja biznisa i projekata koji bi na kraju mogli ići na korist i samoj državi – istakao je Abdulmelik.

Njemu bezvizni režim sa UAE znači mnogo, jer mu pruža mogućnost da jeftino odleti u bilo koju državu svijeta.

– Kao neko ko dosta svoga vremena provodi putujući i planirajući putovanja, bezvizni režim sa UAE, zbog aerodroma u Abu Dhabiju, koji inače pruža more prilika jeftinih letova, a dosta dobro je povezan sa Sarajevom, značiće otvaranje vrata prema cijelom svijetu – pojasnio je on.

Prema posljednjim informacijama turistička viza koja je najpopularnija viza za UAE, trenutno košta 250 KM. Ona  funkcioniše na bazi jednog ulaska i boravka do 30 dana.

Pehlić kaže da postoje neke jeftinije tranzitne vize, koje su poprilično siva i rizična zona, pa sa njima agencije u BiH i ne rade. Za njega lično, ukidanje vize u svrhu posjećivanja samih Emirata i ne nosi neku težinu.

– Kao što sam već spomenuo, aerodrom u Abu Dhabiju, koji je jako dobro povezan sa Sarajevom, nudi ogroman broj jeftinih letova prema cijelom svijetu. Pa ćete tako u neke zemlje za koje bi vas letovi koštali na stotine i hiljade konvertibilnih maraka, sada moći putovati i do 10 puta jeftinije. Razlog mog neiskorištavanja ove prilike bio je upravo proces viziranja, obzirom da bih pri svakom putovanju iz Abu Dhabija morao izvaditi turističku vizu, pa bi me tako za putovanje u jedan Uzbekistan npr. aviokarta koštala 80 KM, a UAE viza u svrhu tranzita, tri puta toliko – pojasnio je on.

Jeftina putovanja

Pored samih Ujedinjenih Arapskih Emirata, u koje se sada može i za 70 KM niskobudžetnim aviokompanijama, najpopularnija destinacija na koju ćemo moći jeftinije putovati jesu Maldivi.

Melik se nedavno vratio sa Maldiva na koje je otputovao u vlastitom aranžmanu.

– Dosadašnja najjeftinija varijanta posjećivanja ovog raja na zemlji bila je letjeti sa FlajDubai iz Sarajeva, let koji  košta više od 1.000 KM. Sada ćemo, koristeći usluge niskobudžetne aviokompanije Vizer iz Sarajeva, preko Abu Dhabija, pa do Malea, put na Maldive biti u mogućnosti platiti po cijeni od čak 200 KM u jednom smjeru – ispričao je on.

Pored Maldiva, tu su i Oman, Uzbekistan, Kazahstan, Kirgistan, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrain, Armenija, Azerbejdžan itd.

– Otvaraju nam se i vrata srednjeg i dalekog istoka, tačnije Bangladeša, Indije, Kine i mnogih drugih zemalja – pojasnio je.

Viziranje proces kojeg se mnogi plaše

Proces viziranja ne mora uvijek biti težak, ističe ovaj travel blogger. Pojašnjava da su neke države lakše od drugih, ali je to definitivno proces kojeg se plaše mnogi, pa tako ni “trevel blogerima” nije drag. Iz tog razloga, u svojim počecima je birao isključivo zemlje za koje mu nije trebala viza.

– U 33 zemlje, na tri kontinenta koliko sam prošao, samo sam za Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Saudijsku Arabiju ulazio u standardni proces viziranja. Za one koji se prvi put susreću sa procesom vađenja turističkih viza, preporučio bih im korištenje usluga neke od agencija za viziranje u Sarajevu – rekao je on.

Svaki bilateralni ugovor koji rezultuje ukidanjem viznog režima sa nekom od država svijeta dobro dođe, pa su tako ovakvi ugovori i odluke jedna jako lijepa vijest, poručio je Abdulmelik.

 

 

 

Izvor: BosnaInfo

The post Građani BiH će od juna moći na Maldive za 200 KM u jednom smjeru appeared first on Padrino Vijesti.