„Golim životima branićemo spaljivanje RDF otpada“ Sindikat RiTE „Gacko“ traži odgovore o namjerama rukovodstva

Namjera rukovodstva RiTE “Gacko” da spaljuje RDF otpad u kotlu Termoelektrane je nedopustiva jer naš pogon ne zadovoljava tehničko-tehnološke uslove, a pogotovo ne zadovoljava ekološke uslove.

Ovo je danas saopšteno iz Sindkalne organzacije RiTE “Gacko”u kojem se navodi da niko od nadležnih kojima su se obratili nije odgovorio na dopis od 12. juna ove godine.

– Zato se saopštenjem za javnost obraćamo svim radnicima RiTE Gacko, svim građanima Gacka i regije Hercegovina, svim institucijama vlasti i javnosti. Smatramo da je dovoljno što svakodnevno gutamo prašinu sa Rudnika i pepeo sa dimnjaka Termoelektrane i da golim životima trebamo zabraniti spaljivanje RDF otpada čiji sastav nije u potpunosti poznat, a po zvaničnim podacima u njemu se nalaze i teški metali od kojih su mnogi kancerogeni – tvrdi Sindikat saopštenja koji potpisuje Željko Tepavčević.

Dodaje se kako su u Sindikatu zgroženi činjenicom da je načelnika Gacka i predsjednika Skupštine opštine Gacko baš briga za ovu potencijalnu ekološku katastrofu pa se nisu ni udostojili da odgovore na naš dopis i iznesu svoje stavove i mišljenja po ovom pitanju.

Ukoliko se Uprava RiTE Gacko odluči na bilo koji korak ili da pravi skladište za RDF otpad ili da ga sagorijeva u kotlu Termoelektrane s pravom ćemo im dati epitet ”Ubica naroda Gacka”, a ovim putem obavještavamo sve da nećemo iskoristiti samo sindikalne vidove borbe nego i sve druge kako bi smo zaštitili živote nas, naših porodica i naše djece – zaključili su u pismu radnici RiTE Gacko.

RDF je zapravo gorivo od predobrađenog otpada, odnosno proizvedeno od različitih vidova otpada kao što je komunalni čvrsti otpad, industrijski otpad ili komercijalni otpad.

Kontaktirali smo direktora RiTE “Gacko”, ali se nije javio.

 

 

Izvor: Srpska info

The post „Golim životima branićemo spaljivanje RDF otpada“ Sindikat RiTE „Gacko“ traži odgovore o namjerama rukovodstva appeared first on Padrino Vijesti.