Evo kad djeca i trudnice imaju pravo na osiguranje mimo roditelja i supružnika

Djeca se na zdravstveno osiguranje prijavljuju preko roditelja, a da dijete ne bi ispaštalo ako se za jednog zaposlenog roditelja ne plaća doprinos, na osiguranje može da se prijavi preko drugog roditelja za kojeg se doprinosi plaćaju.

To ističu u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske, uz objašnjenje da se po osnovu godina života, dijete može prijaviti na osiguranje samo ako ne postoji drugi osnov, na primjer, ako su oba roditelja nezaposlena.

– Ukoliko se za roditelje ne plaća doprinos, to ne znači da dijete može da se prijavi po osnovu godina života. Isto se odnosi i na trudnice koje sve dok su zaposlene ili imaju osnov osiguranja preko zaposlenog supruga, ne mogu biti prijavljene na osiguranje po osnovu trudnoće, bez obzira da li se plaćaju doprinosi jer je uplata doprinosa zakonska obaveza – poručuju iz FZO.

Podsjetimo, sve do 31. jula, građani Srpske imaće pravo na zdravstveno osiguranje, bez obzira na to da li im poslodavac redovno uplaćuje doprinose.

Poslodavcima data još jedna prilika da plate doprinose, jer od 1. avgusta radnici za koje nisu plaćeni doprinosi, u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, neće moći koristiti prava iz zdravstvenog osiguranja. Ovo je šansa i za građane da regulišu svoj status osiguranja, ukoliko to još nisu uradili, naglašavaju u FZO.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Evo kad djeca i trudnice imaju pravo na osiguranje mimo roditelja i supružnika appeared first on Padrino Vijesti.