ERS troši brdo novca na marketing: Za reklame daju 7,6 miliona KM

U istoj godini kada su građanima podigli cijenu struje, javno preduzeće “Elektroprivreda RS” daje blizu 7,6 miliona maraka za reklamiranje.

ERS je za višemilionski posao izabrao malo poznatu agenciju “Grudis” iz Banjaluke da je reklamira na sportskim, kulturnim, humanitarnim i drugim manifestacijama.

Ova informacija šamar je u lice mnogim građanima Srpske, koje su iz ERS prvobitno uvjeravali da neće plaćati račune, ako budu trošili manje struje, a onda naprasno uveli nove blok tarife.

Istovremeno, “Elektroprivreda” se može pohvaliti da je najveći izvoznik iz Republike Srpske. U prošloj godini izvezli su struje u vrijednosti 455 miliona KM, što čini 8,4 odsto od ukupnog izvoza.

Postavlja se pitanje, treba li uopšte javno preduzeće sa ovakvim rezultatima da izdvaja milionske iznose za usluge reklamiranja.

Prema pisanju portala Capital, osnovni projektni zadatak firme koja je prošla na tenderu jeste da se „poboljša vidljivost brenda i unaprijedi kvalitet poslovanja“ ovog monopolističkog preduzeća. Potrebno je uraditi analizu dosadašnjih reklamnih aktivnosti, napraviti pregled uspješnih primjera iz regiona, te dati preporuke za unapređenje.

Zadatak „Grudisa“ biće i razvoj veb platforme preko koje će se oni koji traže novac za reklamiranje prijavljivati. Pobjednik tendera će snimati i fotografisati, pisati PR tekstove, te voditi kampanju na društvenim mrežama.

Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i ekonomski analitičar, ocjenjuje da inače nema nikakve potrebe da se javna preduzeća reklamiraju.

– Tako i „Elektroprivreda RS“ nema nikakvu potrebu da se reklamira. Oni nemaju konkurenta na tržištu i imaju monopol. ERS je javni snabdjevač električnom energijom – napominje Pavlović.

Njegovo mišljenje je da je „očigledno ovaj posao napravljen da bi neko dobio posao, a ne da bi se ostvarili neki marketinški rezultati koji objektivno nisu potrebni.“

– Tako da se može slobodno reći da je to nepotreban trošak koji očigledno uprava ERS sebi dozvoljava bez moguće potrebe da se vlasnici za to pitaju – kaže Pavlović.

On podsjeća i na nedavnu odluku ERS o modernizaciji i digitalizaciji parkinga u vrijednosti većoj od 640.000 KM koja je, po njegovom mišljenju, takođe sporna.

– To je parking sa softerom za prepoznavanje registarskih tablica koji već postoji u MUP – dodaje Pavlović.

Za Đorđa Vučinića, poslanika “Pokreta za pravdu i red” iz Trebinja, koji aktivno prati rad ERS, ovakvo reklamiranje je samo način da se iz javnog preduzeća izvuče novac.

– Drago mi je da i Republika Srpska sada ima priliku da spozna na šta je sve spreman (direktor) Luka Petrović, kao što to radi u Hercegovini posljednju deceniju. Naravno da ERS nije potrebna nikakva reklama, oni čak izvoze dosta struje u zemlje regiona, ali ovo je još jedan inspirativan način da se izvuče novac iz ERS – poručuje on.

Podsjetimo da je “Pokret za pravdu i red” u januaru uputio apelaciju Ustavnom sudu RS zbog poskupljenja struje.

– Oni su napravili takav tarifni sistem da vas natjeraju da što manje struje trošite, da bi ERS po što većim cijenama mogla da je izvozi i prodaje. Samim tim, više novca ima za Petrovića, a ne za ERS i projekte u Srpskoj- navodi Vučinić, koji isto nije propustio priliku da iskritikuje što se novac daje i za pametni parking u Trebinju.

Iz ERS do zaključenja broja nisu odgovorili na naša pitanja, koliko su novca potrošili na oglašavanje prošle godine, te zašto ulažu milionske iznose u reklamiranje i koji je cilj.

Prvi veliki posao

Kako piše portal Capital, ovo je prvi veliki posao firme “Grudis” sa Republikom Srpskom, njenim preduzećima i institucijama. Njihov do sada najvredniji ugovor bio je nešto više od 7.000 maraka, a vezan je za snimanje spota Poreskoj upravi RS.

Promet im je lani bio blizu 720.000 KM, a dobit 65.124 KM ostvarena sa tri radnika. Ranijih godina, prihodi su u prosjeku bili oko 170.000 KM, a profit oko 15.000 KM. Zanimljivo je da je tenderom ERS prvobitno tražila da ponuđač ima promet od dva miliona KM, ali je taj uslov, nakon žalbi očigledno promijenjen.

Vlasnik i direktor preduzeća Dejan Grujičić poručio je za Capital da su spremni da iznesu ovaj posao i da u firmi trenutrno radi osam radnika koji će biti angažovani u skladu sa potrebama projekta.

 

 

 

Izvor: Srpska Info

The post ERS troši brdo novca na marketing: Za reklame daju 7,6 miliona KM appeared first on Padrino Vijesti.