Episkop Dimitrije: Sveti Vasilije uvijek u blizini svih

Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac udostojio je u ove teške dane, u kojima je bilo stradanja, da se pronađu zemni ostaci njegove blažene majke Ane – Anastasije, rekao je večeras u Trebinju episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije na otvaranju „Dana Svetog Vasilija“.

„Svetitelj nam je u ove dane dao pomisao da ih baš sad potražimo i uputio nas da ih nađemo, ne bi li nam pokazao koliko je važno majčinstvo i roditeljstvo“, rekao je vladika Dimitrije u besjedi poslije večernjeg u Sabornom hramu u Trebinje.

Vladika Dimitrije podsjetio je na riječi blaženopočivšeg umirovljenog vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija koji je govorio da je potrebno voljeti djecu, ali ih i vaspitavati.

Prema njegovim riječima, Sveti Vasilije je uvijek u blizini svih i kad god mu se ljudi pomoli u njih uđe malo svjetlosti.

Prazničnim večernjim bogosluženjima u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg i manastiru Svetog Vasilija u Mrkonjićima, te uz prigodan program u trebinjskom Kulturnom centru večeras počela višednevna manifestacija posvećena Ostroškom Čudotvorcu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da se Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i grad Trebinje, drugu godinu zaredom, simbolično kroz „Dane Svetog Vasilija“ podsjećaju na svetovasilijevski put.

Ćurić je istakao da su ove godine posebno ponosni, radosni i ispunjeni Božijim blagoslovom jer su u Manastiru Svetog Vasilija u Mrkonjićima, poslije godina iščekivanja, u kivot položene mošti Svete Ane – majke svetitelja, na blagoslov, poklonjenje i iscjeljenje svih.

On je istakao da je to veliki događaj, ne samo za Trebinje, već i za cjelokupno pravoslavlje, navodeći da je Hercegovina oduvijek bila kolijevka pravoslavne vjere, a tome uz Svetog Vasilija svjedoči i Sveti Sava.

„Pravoslavlje i naša sveta crkva su održali narod kroz istoriju, posebno u vremenima kad je naš opstanak bio veoma upitan. Spasila nas je vjera i svetitelji koji su sa nama uvijek bili u trenucima svih istorijskih prekretnica“, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Trebinja.

U večerašnjem programu izveden je splet pjesama i igara iz Hercegovine pod nazivom „Sveti Vasilije – svetitelj iz naroda“, a nastupili su hor „Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog“, kulturno-umjetnička društva iz Trebinja, te više pjevačkih grupa.

Manifestacija „Dani Svetog Vasilija“ biće nastavljena sutra Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Svetog Vasilija u Mrkonjićima u 9.00 časova.

Po završetku službe, u porti manastira će u 11.00 časova biti priređena svetovasilijevska školska priredba, u izvođenju učenika Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ Trebinje i učenika pravoslavne vjeronauke drugih hercegovačkih škola.

U Galeriji Kulturnog centra Trebinje u 20.00 časova biće otvorena izložba slika legata Zdravka Vajagića, uz nastup Crkvenog hora „Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški“ i hora Muzičke škole Trebinje.

Za vikend, u subotu, 13. maja, u manastirima Tvrdoš i Zavala, od 8.30 časova biće priređena radionica za djecu „Sveti Vasilije Ostroški – dijete zavalsko i tvrdoško“, a u nedjelju, 14. maja, u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u 9.00 časova biće služena liturgija i proslavljena slava Crkvenog hora.

Manifestaciju „Dani Svetog Vasilija“ organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i grad Trebinje.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslaviće sutra Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

 

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Episkop Dimitrije: Sveti Vasilije uvijek u blizini svih appeared first on Padrino Vijesti.