Engleska crkva donijela istorijsku odluku: Tiče se gej parova

Gej parovi u Engleskoj će prvi put u istoriji moći da u crkvi dobiju blagoslov sveštenika. Nakon više od osam sati žustre dvodnevne debate, Sinod Anglikanske crkve glasao je za taj prijedlog, a reformu je podržala većina biskupa, sveštenika i drugih članova tog tijela, sa 57 odsto za i 41 odsto protiv.

Kako se navodi, to će omogućiti gej parovima u dugotrajnim vezama, uključujući građanska partnerstva i građanske brakove, da dođu u crkvu na službu i po blagoslov. Biskup Oksforda, prečasni Stiven Kroft, ocijenio je da je ovo istorijski korak.

– Istopolni parovi će postati mnogo vidljiviji, njihove veze će se javno slaviti i mislim da će to nastaviti da mijenja stavove unutar crkve. To je jedan od razloga zašto je to tako značajan korak – rekao je on za Tajm.

Biskupi imaju rok do jula da dostave konačan nacrt molitvi i blagoslova koji će se koristiti za gej parove i da odluče da li će gej sveštenicima biti dozvoljeno da sklapaju građanske brakove. Prvi blagoslovi za gej parove mogli bi da se dese već tokom ljeta, ali nijedan sveštenik ili paroh neće biti u obavezi da ih ponudi.

Članica Sinoda, Viki Bret, pozvala je crkve da se na svojim veb stranicama izjasne da li će davati blagoslove gej parovima, kako bi izbjegli “bilo kakvu sramotu i povredu kada zatraže blagoslov koji možda neće dobiti”.

Sveštenik dr Tom Vulford, upozorio je da bi se neke parohije mogle podijeliti oko ovog pitanja, ako postoji razlika u mišljenju između sveštenika i skupštine.

– Prešli smo dug put da bismo stigli do ove tačke. Engleska crkva će prvi put javno, bezrezervno i radosno dočekati istopolne parove u crkvi – istakli su u zajedničkoj izjavi nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi i nadbiskup Jorka Stiven Kotrel.

Biskup Londona, Sara Mulali, izjavila je da je ovo trenutak nade za Crkvu.

– Znam da ono što smo predložili kao put naprijed ne ide ni približno dovoljno daleko za mnoge, ali je predaleko za druge. Moja je molitva da ono što je danas dogovoreno predstavlja korak napred za sve nas u Crkvi uključujući LGBT ljude – jer ostajemo posvećeni zajedničkom hodu – navela je ona.

Džejn Ozan, vodeći aktivista LGBT kampanje na Sinodu, bila je uzdržana nakon što je amandman dodat prijedlozima koji izražavaju odobravanje činjenice da su biskupi izabrali da ostanu pri stavu da ne podrže gej crkvena vjenčanja.

Jedan amandman na prijedlog tražio je od biskupa da glasaju o istopolnim brakovima u naredne dvije godine. Ovo je podržalo 45 odsto članova Sinoda, a protiv je bilo 52 odsto. Za svako buduće glasanje o istopolnim brakovima potrebna je dvotrećinska većina.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Engleska crkva donijela istorijsku odluku: Tiče se gej parova appeared first on Padrino Vijesti.