Dugoročna prognoza: Kakvo ljeto nas očekuje

Kakvo nas ljeto očekuje, kakve su dugoročne prognoze za naredni period, da li će ljeto 2023. biti zapamćeno kao još jedno ekstremno toplo ljeto u nizu?

Danas je ljetnja dugodnevica, koja prestavlja najduži dan u godini i označava početak ljeta. Ljeto nam danas stiže u 16 sati i 57 minuta, i trajaće sve do 23. septembra.

Posle blage zime bez snijega, posle proljeća koje više podsjeća na jesen, dolazi nam ljeto za koje će prema dugoročnim prognozama biti manje toplo u poređenju sa prethodnim godinama.

Biće perioda kada će biti veoma vruće, ali je malo vjerovatno da će se ponoviti ekstremna rekordna vrućina kao prošlog leta.

Podsetimo, ljeto 2022. godine bilo najtoplije i najsušnije u Evropi.

Dugoročne prognoze za ljeto ove godine nam govore da će se deo jugoistočne Evrope suočavati sa čestim padavinama i čestim nepogodama.

Zona od severne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu oluja sa grmljavinom koje mogu da izazovu olujne vetrove i grad.

Uprkos čestim padavinama, tokom narednih meseci će biti dosta toplih, tropskih dana, koji će u kombinaciji sa vlagom, činiti da ovo leto bude sparno.

 

 

Izvor: N1

The post Dugoročna prognoza: Kakvo ljeto nas očekuje appeared first on Padrino Vijesti.