Dubrovnik uvodi nova pravila za turiste, kazne velike ko ih ne poštuje

Bilo da ste fan „Igre prijestolja“ ili ste jednostavno tu radi sunca, Dubrovnik je omiljena turistička destinacija. Ali, ako ovog ljeta idete u ovaj, turistima primamljiv, grad u Hrvatskoj, razmislite o prtljagi koju će te nositi sa sobom.

Zahvaljujući novim pravilima, posjetiocima dubrovačkog Starog grada zabranjeno je vući kofere na točkićima po njegovim zavojitim ulicama – što znači da nećete imati izbora nego nositi svoje torbe, prenosi Metro.

Novu politiku uveo je gradonačelnik Mato Franković, koji je rekao da se radi o pokušaju suzbijanja zagađenja bukom, nakon što je lokalnom stanovništvu dosadilo da ih noću budi zvuk putnika koji udaraju svojim koferima po kamenim ulicama. A oni koji budu uhvaćeni kako vuku svoje kofere na točkiće, mogli bi dobiti prilično veliku kaznu od 265 evra.

Zapravo, prema gradonačelniku, ova pravila su “samo početak”. Od novembra se u lokalnoj samoupravi nadaju da će se zajedničkim snagama riješiti kofera u Dubrovniku, uvodeći sistem po kojem će se torbe odlagati izvan grada, a do smještaja prevoziti kurirom. Zvuči elegantno – i potencijalno, prilično skupo.

No, dok ti planovi ne budu uspostavljeni, čini se da ne postoji nikakav privremeni plan za one koji ne mogu sami nositi svoju prtljagu. Turisti su takođe pozvani da ne šetaju kućne ljubimce bez povoca, da se ne penju na spomenike ili da ne hodaju uokolo bez majice, kako bi iskazali “poštovanje” prema gradu.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Dubrovnik uvodi nova pravila za turiste, kazne velike ko ih ne poštuje appeared first on Padrino Vijesti.