Drugi dan Samita energetike: „Kako se nositi sa visokim cijenama električne energije u regionu“

U Trebinju drugi dan Samita energetike. Biće održan panel – „Kako se nositi sa visokim cijenama električne energije u regionu, snabdijevanje električnom energijom i izazovi daljeg razvoja tržišta električne energije“.

Јuče je održan centralni panel na kome su govorili Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto.

– Moramo obezbijediti diverzifikaciju izvora energije. Da se više okrenemo obnovljivim izvorima energije, voda, sunce, vjetar. Ali moramo da budemo jeftiniji, brži, da imamo više energije, da obezbijedimo našem stanovništvu najjeftiniju energiju u regionu – izjavio je Dodik.

U Evropi visoka inflacijska stopa i visoke cijene energenata su posljedica sanckija.- sankcije su evropljanima veći problem nego Rusima, kaže Sijarto.

Republika Srpska svoju veliku razvojnu šansu vidi u oblasti energetike , trenutno je jedini izvoznik električne energije u regiji , a ima planirane investicije u oblasti energetike u vrijednosti od 2 milijarde i 400 miliona maraka – istaknuto je na samitu kome prisustvuje više od 700 učesnika iz nekoliko evropskih zemalja.

Na samitu učestvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

– Pored uslova koje stvaraju Republika Srpska i lokalne zajednice su u dobroj prilici da mogu uticati na privlačenje stranih investicija – izjavio je Mitrović u našem Јutarnjem programu.

Dodao je da se za direktna ulaganja trenutno radi uredba.

Izvor: RTRS

The post Drugi dan Samita energetike: „Kako se nositi sa visokim cijenama električne energije u regionu“ appeared first on Padrino Vijesti.