Dovoljno je pola sata: Evo kako popodnevna dremka pomaže organizmu

Kratko popodnevno spavanje može poboljšati pamćenje, raspoloženje i budnost na najmanje četiri sata, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači Nacionalnog univerziteta Singapura su proučavali raspoloženje i budnost mladih osoba nakon četiri različita obrasca spavanja.

Istraživanja pokazuju da popodnevno spavanje može poboljšati pamćenje , poboljšati raspoloženje i učiniti da se osjećate budnije do kraja dana. Doktorica Rut Leong, profesorica u Univerzitetskom centru za spavanje i kogniciju, objasnila je zaključke studije.

– Mnogi znaju koje su prednosti drijemanja, ali pritisak da se optimizira vrijeme tokom radnog dana za neke predstavlja ograničenje u praktičnosti redovnog drijemanja, rekla je dr. Leong.

– Morali smo pitati: ‘Postoji li preporučeno trajanje popodnevnog spavanja kojim se postiže ravnoteža između praktičnosti i značajnih koristi?, navela je.

Istraživači su regrutovali 32 učesnika, koji su uživali u uobičajenoj količini sna noću, te su prošli četiri eksperimentalna stanja. Eksperiment je zahtijevao od svih učesnika da spavaju 10 minuta, 30 minuta ili sat vremena u različitim danima.

Dr. Leong je pojasnila: “Iako nije pronađeno jasno ‘pobjedničko’ trajanje drijemanja, čini se da 30-minutni san ima najbolji kompromis između praktičnosti i koristi”, piše Klix.

– Dakle, 30 minuta može biti trajanje koje možete preporučiti za popodnevno drijemanje, a dodajte i dodatnih 10 minuta da zaspite, zaključila je.

 

 

Izvor: Srpska info

The post Dovoljno je pola sata: Evo kako popodnevna dremka pomaže organizmu appeared first on Padrino Vijesti.