Domaće tržište preplavljeno albanskim krompirom, a sada stiže još jedan njihov proizvod

Domaće tržište je mjesec i po dana preplavljeno krompirom iz Albanije, koji se u decembru prodavao kao mladi.

Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, kaže da je „tajna“ u tome što Albanci imaju 12 mjeseci tokom godine poljoprivrednu proizvodnju zbog blage mediteranske klime.

– Plasman njihovog krompira na naše tržište počeo je nakon što je na nivou BiH potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini. Doduše, na krompir, koliko mi je poznato, ide minimalan prelevman – navodi Ilić.

On kaže da će se albanski krompir kod nas prodavati do maja, odnosno do početka prodaje domaćeg mladog krompira.

– Naš krompir je jeftiniji. Dakle, mi našom cijenom zaustavimo uvoz, a ne zato što oni nemaju krompir – objašnjava Ilić.

Cijena krompira je 1,50-1,60, a u decembru je bio oko tri KM dok se prodavao kao mladi krompir.

– Ne znam kakvog je kvaliteta jer nisam kupovao, ali naoko izgleda dobar – dodaje Ilić i kaže da su počele pristizati i prve albanske jagode na naše tržište.

Ilić ističe da je albanska poljoprivredna proizvodnja u zamahu i da su njihovi proizvođači postali ozbiljni konkurenti poljoprivrednicima u Italiji i Španiji.

– Albanija ima radnu snagu. Mislim da je to, uz podršku države, glavni razlog za uspjeh u poljoprivredi – ocjenjuje Ilić.

On vjeruje da bi povrtarima u Srpskoj moglo „konačno biti bolje, jer su najavljene povećane premije na povrće“.

– Možda budu i duple – dodaje Ilić.

 

 

 

Izvor: Srpska info

The post Domaće tržište preplavljeno albanskim krompirom, a sada stiže još jedan njihov proizvod appeared first on Padrino Vijesti.