Do jeseni se očekuje početak gradnje autoputa kroz Mostar

Povezivanje Mostara i Hercegovine sa Bosnom strateški je važno pitanje s kojim dinamika izgradnje koridora Vc kroz BiH treba ući u novu fazu, onu koja će pred sobom imati savladavanje geografski najzahtjevnijeg terena, platoa Podveležja i planine Prenj.

U krajnjem slučaju konzorcij, u kojem je vodeći partner slovenska firma Elea iC d. o. o. Ljubljana, izabran je za konsultanta za izradu idejnog projekta s elementima glavnog projekta za ugovor o izvođenju radova za tunel Prenj i dokumentacije za nadmetanje.

Pobjednički konzorcij, osim slovenske firme Elea iC d. o. o. Ljubljana, čine i firme iC Consulenten ZT GmbH Beč, SEED Consulting Shpk Tirana, Albanija, i IBE d. d. Ljubljana, Slovenija.

Tunel Prenj biće dužine 10.450 metara. U isto vrijeme će se raditi dvije tunelske cijevi s po dvije trake u kojima će se saobraćaj odvijati jednosmjerno za svaki smjer.

Probijanjem tunela Prenj te izgradnjom autoputa na toj trasi put između Sarajeva i Mostara skratiće se upola. Vlada FBiH je krajem novembra utvrdila javni interes za dionicu tunela Prenj, što je bilo potrebno radi omogućavanja pokretanja postupka eksproprijacije nekretnina na ovoj dionici.

Kada je pak riječ o dionici Mostar sjever – Mostar jug, u toku je izrada idejnog i glavnog projekta, a kako je za Večernji list izjavio federalni ministar saobraćaja i veza Denis Lasić, od strateškog je interesa nastaviti aktivno raditi na realizaciji pripremnih aktivnosti.

Lasić ističe i da se nadaju da će najkasnije do jeseni imati izvođača koji će biti uveden u radove na dionici Mostar sjever – Mostar jug, a isto je očekivanje i kada je riječ o tunelu Prenj.

Ove dvije dionice biće ključni dio mozaika saobraćajnog povezivanja Hercegovine s Bosnom i dalje na sjeveru s koridorom X, a na jugu s jadransko-jonskim pravcem, a što će omogućiti da BiH postane svojevrsno regionalno saobraćajno čvorište i zemlja koja će spajati dunavsku s jadranskom regijom.

Okončanje izgradnje dvije navedene dionice značiće i završetak cjelokupnog koridora kroz Federaciju BiH, saobraćajnice koja će donijeti izuzetnu korist u ekonomskom smislu, posebno za izvozno orijentisane ekonomske subjekte, tvrde nadležni.

Projekt izgradnje dionice Mostar sjever – Mostar jug vrijedan je 350 miliona evra. Planira se finansirati iz sredstava osiguranih kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), komercijalnih banaka, bespovratnih sredstava Evropske unije i vlastitih sredstava.

Dužina dionice je 14,2 kilometra.

Prema idejnom projektu, planirana je izgradnja petlje Mostar sjever s bočnim naplatnim mjestom, pet tunela dužine oko šest kilometara i deset vijadukata/mostova dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometara.

Tunel Prenj, pak, kao što je poznato, tehnički je najzahtjevniji i jedan od najkompleksnijih objekata u istoriji građevinarstva Bosne i Hercegovine. O tome svjedoči i podatak kako će se raditi o devetom najdužem cestovnom tunelu u Evropi, ali i prvom u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara.

Nadležni iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine pritom ističu i kako je tunel Prenj generacijski projekt koji će svojom dužinom i kompleksnošću nadmašiti sve do sada izgrađene objekte u regionu, pa i šire, a čijom će izgradnjom doći do izuzetno velike koristi u ekonomskom smislu.

 

 

Izvor: Top portal

The post Do jeseni se očekuje početak gradnje autoputa kroz Mostar appeared first on Padrino Vijesti.