Djeca koja žive sa ljubimcima manje sklona alergijama

Nedavna studija objavljena u časopisu PLOS One otkrila je da je izlaganje mačkama i psima dok je dijete u maternici ili staro samo nekoliko mjeseci povezano s 14 odsto nižim rizikom od alergije kasnije u životu.

Najveća korist uočena je kod djece koja su živjela sa psima koji su držani u kući te kod porodice koje su imale kućne ljubimce tokom fetalnog razvoja i ranog djetinjstva.

„Postoji hipoteza da izloženost životinjskoj dlaci ranije u životu čini djecu manje sklonu alergijama“, kaže dr Kerolin Kviat iz bolnice Mount Sinai.

Posjedovanje pasa tokom ranog razvoja djeteta povezano je s manjim rizikom od alergija na mlijeko, jaja i orašaste plodove, prema novoj studiji. S druge strane, posjedovanje mačke smanjuje alergije na pšenicu, jaja i soju. Nije pronađena čvrsta povezanost između alergija na hranu i posjedovanja ptica, kornjača i hrčaka, prenosi Index.hr.

Ipak, rezultate treba uzeti s rezervom, budući da je riječ o posmatračkoj studiji. Dijagnoza alergija na hranu u potpunosti se temeljila na upitniku koji su ispunjavali roditelji umjesto na rezultatima medicinskih pretraga.

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Djeca koja žive sa ljubimcima manje sklona alergijama appeared first on Padrino Vijesti.