Djeca bez roditeljskog staranja: U Domu ostanu i duže od 10 godina

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ u prosjeku boravi stotinu djece, a čak trećina maloljetnika u ovoj banjalučkoj ustanovi provede više od tri godine.

Kako se navodi u posebnom izvještaju Ombudmana za djecu o pravu djeteta koje se nalazi u stanju socijalne potrebe na smještaj u ustanovu, a koji je prošle sedmice usvojen u Narodnoj skupštini RS, zabrinjavajući je podatak da 35 djece boravi u Domu više od tri godine.

Ombudsman Gordana Rajić poručila je na Skupštini da se djetetu bez roditeljskog staranja treba omogućiti smještaj u ustanovu samo kada je to krajnja mjera koja je u njegovom najboljem interesu.

– Smještaj treba biti privremen i ograničen sa procjenom da će se tim oblikom zaštite u najvećoj mogućoj meri zaštititi najbolji interes djeteta – rekla je Rajićeva.

Iako nadležni organi trebaju stalno raditi na povratku djeteta u biološku, srodničku ili hraniteljsku porodicu, rezultati istraživanja upućuju na zaključak da nema značajnijih rezultata, te da dijete kada jednom uđe u sistem alternativnog zbrinjavanja u njemu ostaje veoma dugo.

Podaci iz aprila prošle godine pokazuju tako da 16 djece boravi u Domu „Rada Vranješević“ između šest i 10 godina, a četvoro maloljetnika čak i duže od decenije. Najviše djece, odnosno polovina štićenika u ovoj ustanovi provede između jedne i tri godine.

Centri za socijalni rad širom Srpske navode da se maloljetnici najčešće smeštaju u Dom jer je njihov rast i razvoj ometen porodičnim prilikama, i to u 39 odsto slučajeva.

– To može biti povezano sa socioekonomskim faktorima, pa je neophodno na vrijeme sagledati bolje načine podrške roditeljima i porodicama pod rizikom. Odrastanje djeteta izvan porodice može ostaviti posljedice na njegov rast i razvoj te je pravovremena reakcija od suštinskog značaja – zaključuje se u izvještaju Ombudsmana.

U posebnom izveštaju se navodi još da je u Dom smješteno 22 odsto djece bez roditeljskog staranja, dok je 21 odsto mališana tu došlo zbog porodičnog nasilja.

Potrebna nova strategija

Ombudsman za djecu Gordana Rajić naglasila je da je neophodno da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske sačini novu strategiju za unapređenje socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Djeca bez roditeljskog staranja: U Domu ostanu i duže od 10 godina appeared first on Padrino Vijesti.