Deset zanimljivih činjenica o ljudskom mozgu!

Mozak je složen organ, odgovoran za većinu funkcija u našem telu. Upoznajte se sa ovih 10 zabavnih činjenica i imaćete bolju spoznaju o tome kako naš mozak funkcioniše.

1. Prosečan mozak odrasle osobe teži  1.350 g i teksture je poput čvrstog želea. Interesantno je da intelektualne sposobnosti nisu srazmerne masi i veličini mozga.

2. Svaki put kada vaše srce kuca, vaše arterije nose 20 do 25 procenata vaše krvi do mozga.

3. Svaki put kada se iznenada javi neko sećanje, odnosno jednostavno se setite nekoga  ili imate novu misao, stvarate vezu u mozgu.

4. U mozgu postoji 100 milijardi neurona (nervnih ćelija), ali oni čine samo 10 odsto mozga. Ovi neuroni se granaju do više od 100 triliona triger tačaka, formirajući ono što stručnjaci nazivaju „šumom neurona“.

5. Veličina nije bitna kad pričamo o intelektualnim sposobnostima. Nema dokaza da je osoba koja ima veći mozak pametnija od one sa manjim mozgom.

6. U mozgu postoji 100.000 milja krvnih sudova. Udaljenost oko sveta na ekvatoru je 24.900 milja.

7. Da li ste znali da je normalno da vam um luta? Zajednička studija Univerziteta Harvard, Dartmouth koledža i Univerziteta u Aberdinu u Škotskoj otkrila je da su delovi mozga koji kontrolišu „misao koja nije povezana sa zadatkom“ (kao što je sanjarenje) skoro uvek aktivni kada mozak miruje.

8. Prema studiji objavljenoj u The New England Journal of Medicine, odrasli koji su učestvovali u aktivnostima koje izazivaju i naprežu um imale su 63 posto manje šanse da razviju demenciju.

9. Istraživanja su pokazala da žene koje su u visokoj fizičkoj formi imaju 90 posto manje šanse da razviju demenciju od žena koje su umereno fizički spremne.

10. Što više razmišljate, više kiseonika i goriva će vaš mozak potrošiti iz vaše krvi – do 50 procenata.

Izvor: Naxi.rs

The post Deset zanimljivih činjenica o ljudskom mozgu! appeared first on Padrino Vijesti.