Dan slobode medija: Hercegovački novinari o slobodi i stanju u medijima

Danas je Svjetski dan slobode medija, koji se od 1993. godine obilježava svakog 3. maja, kada ga je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana slobode medija je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih osnovnih načela, odnosno podsjetnik na zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija. Jer, sloboda medija kao ključni stub demokratije i osnova na kojoj se grade društva u kojima se poštuju građanska prava i temeljne slobode spada u univerzalna ljudska prava.

Za Padrino radio istaknuti novinari Hercegovine podijelili su svoje mišljenje u stanju u medijima u našoj državi.

Miloš Vasiljević, novinar Glasa Srpske, smatra da novinari rade izuzetno odgovoran i složen posao, i da su često meta napada.

„Danas se u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan slobode medija, kako bi se podigla svijest o značaju slobode i nezavisnosti medija. Teško da se kod nas za bilo koji medij može reći da je u potpunosti slobodan. Važno je da obilježavamo Svjetski dan medija, a o slobodi i stanju novinara trebamo pričati svaki dan“, rekao je Miloš Vasiljević i dodaje da smo daleko od slobode medija kakve su u Skandinavskim zemalja, ali nije baš ni stanje kao što je u Sjevernoj Koreji.

Mediji u Bosni i Hercegovini danas trpe brojne političke i ekonomske pritiske, ističe Kosa Zotović, novinarka portala Jadran Trebinje.

„Kod nas u Republici Srpskoj vlast je dobar dio medija stavila pod kontrolu, direktnim ili indirektnim vlasništvom. Smatram da je slobodan samo onaj medij kojeg vlast nema pod kontrolom, ali postoji mantra da su takve medijske kuće i njihovi novinari u startu izdajnici“, kaže Kosa Zotović i zaključuje da kada još na sve to se dodaju izmjene i dopune Krivičnog zakonika koje previđaju da kleveta i uvreda ponovu budu krivična djela, vi možete biti slobodan novinar, ali ćete za to platiti visoku cijenu.

Komentarišući stanje u medijima Nikolija Bjelica Škrivan, novinarka Direkt portala, kaže da ima prostora za svakodnevnu borbu i otpor protiv ugnjetavanja slobode govora, i da svako od nas može doprinijeti borbi protiv onih koji pokušavaju da utiču na rad novinara i ugrožavaju njihove slobode.

„Ova godina je posebno teška za medijsku zajednicu u Republici Srpskoj zbog izmjena Krivičnog zakonika, koji će regulisati oblast klevete i uvrede i koji će direktno uticati na javnu riječ u našoj državi“, ističe Nikolija Bjelica Škrivan i smatra da ne treba služiti interesima političnih ili ekonomskih moćnika, već da ste isključivo odgovorni prema svojoj publici.

Novinarka RTRS Sanja Pešut se uspješno i profesionalno bavi novinarstvom 26 godina i za Padrino radio kaže da nikada novinarska profesija nije bila ovako devalvirana i omalovažena.

„Zahvaljujući društvenim mrežama svi su na neki način novinari, ali nikada nije bilo manje kvalitetnog medijskog sadržaja. Infomacija vrijedi i traje onoliko koliko vam je potrebno da je pročitate. Dobra stvar je što imamo mogućnost izbora gdje se i kako informisati, ali bojim  se da se kritička uloga medija i ono što je nekada suštinski mijenjalo stvari prilično izgubljeno“, zaključuje Sanja Pešut i dodaje da nezavinih medija u punom smislu te riječi nema, ali da je zadatak novinara da i u takvim okolnostima profesionalno obavljaju svoj posao.

Svake godine se Dan slobode medija proslavlja na isti način, čestikama u kojima se ističe važnost slobode medija u demokratskom društvu, dok je u stvarnosti to dosta drugačuje ističe  novinar TV BN Dubravko Curać. 

„Novinari su suočeni sa brojim pritiscima i izazovima, a bojim se da je ovo i poslednja godina da to možemo javno govoriti, s obzirom na to da se u Rebuplici Srpskoj očekuje usvajanje novog Zakona o kleveti i uvredi“- rekao je Dubravko Curać i dodaje da je sada pitanje ko nas sve može tužiti i tražiti desetine hiljada maraka. On zaključuje da nam je ugrožena sloboda da radimo svoj posao na najbolji mogući način.

Zaključujemo da je teška godina pred novinarskom profesijom, najviše zbog spornih izmjena i dopuna krivičog zakona Republike Srpske. Put ka slobodi biće trnovit, ali novinari koračaju hrabro i ponosno.

Svim kolegama želimo sretan Svjetski dan slobode medija!

 

 

 

Padrino, maj 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

The post Dan slobode medija: Hercegovački novinari o slobodi i stanju u medijima appeared first on Padrino Vijesti.