Čuvajte se, stiže drugi toplotni talas u BiH

Drugi toplotni talas stigao je u Bosnu i Hercegovinu, a prema najavama meteorologa, narednih dana živa na termometru mogla bi dostići 38 stepeni Celzijusa, pa stručnjaci upozoravaju građane, a pogotovo radnike da se čuvaju visokih temperatura.

Kako je za „Nezavisne novine“ kazao Dejan Supić, pomoćnik direktora Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske za meteorologiju, naše područje trenutno se nalazi pod uticajem vrlo tople vazdušne mase koja dolazi sa sjevera Afrike.

„Prema našim prognozama, tokom ove sedmice očekujemo vrlo sunčano i sparno vrijeme, dok su sredinom sedmice moguće velike vrućine, kao i tropske noći“, rekao je Supić.

Prema njegovim riječima, u četvrtak i petak mogući su mjestimični pljuskovi.

„U četvrtak i petak mogući su lokalni pljuskovi u drugom dijelu dana, koji će biti praćeni grmljavinom, odnosno padavine se očekuju u zapadnom dijelu Srpske i uz rijeku Drinu, a moguće su i mjestimične vremenske nepogode“, kazao je Supić.

Kako Supić ističe, vreli ljetni dani zadržaće se sve do 23. jula.

„Jutarnje temperature kretaće se od 12 do 25 stepeni, zavisno od područja, dok će maksimalne dnevne temperature iznositi od 33 do 38 stepeni Celzijusa“, rekao je Supić.

Kako kaže, očekuju se povoljni uslovi za rad u poljoprivredi i građevinarstvu, a ti radovi trebalo bi da se obavljaju u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima, uz konzumiranje velike količine tečnosti.

Prema njegovim riječima, moguće je da u narednom periodu živa na termometru dostigne vrtoglavih 40 stepen Celzijusa ili čak i koji podiok više.

„Pred nama je polovina jula, ali i čitav avgust, te je vrlo moguće da dostignemo i temperature do 40 stepeni pa i više, ali ne mislim da bi to trebalo da bude onako kao prethodnih godina kada smo imali velike suše“, rekao je Supić.

Za područje cijele BiH juče je bilo izdato žuto upozorenje zbog visoke temperature vazduha, koja je iznosila i do 36 stepeni Celzijusa.

„Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starijim ili vrlo mladim“, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Veliki broj radnika iz oblasti građevinarstva radi na visokim temperaturama, a kako je kazala Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, poslodavci su ti koji će odrediti da li će zaštititi svoje radnike od ovog toplotnog talasa.

„Nažalost, zakonom niti bilo kojim drugim aktom nije regulisano to na koliko stepeni radnik mora da se skloni sa visokih temperatura, te su samim tim radnici ostavljeni na milost i nemilost poslodavcima“, kazala je Vrabičićeva za „Nezavisne novine“, te dodala da se nada da će poslodavci, ipak, zaštititi svoje radnike.

„U narednom periodu preduzećemo aktivnosti prema određenim ministarstvima kako bismo za naredno ljeto imali bilo kakav akt koji će da zaštiti ljude na ovim vrućinama“, kazala je Vrabičićeva.

Ljekari pozivaju na oprez i ističu da vrućine pogoduju ne samo dehidraciji i opekotinama od sunca, nego i dekoncentraciji, koja vodi u različite oblike nezgoda, te podsjećaju da se od uticaja sunca možemo zaštititi pamučnom odjećom, pokrivanjem glave, hidratacijom tijela iznutra i izvana, te izbjegavanjem fizičkih aktivnosti u najtoplijem dijelu dana.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Čuvajte se, stiže drugi toplotni talas u BiH appeared first on Padrino Vijesti.