Crna Gora: Zajedničke patrole sa policajcima iz šest zemalja

Na crnogorskom primorju od danas će sa crnogorskim policajcima patrolirati kolege iz šest drugih zemalja, sa ciljem sigurnije turističe sezone, saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

Danas počinje realizacija projekta „Sigurna turistička sezona“, u okviru koje se u primorskim opštinama angažuju policajci na osnovu potpisanih protokola sa ministarstvima unutrašnjih poslova Srbije, Hrvatske, Albanije, Sjeverne Makedonije, Italije i Rumunije.

Zajedničke patrole će se sprovoditi u Baru, Ulcinju, Budvi i Herceg Novom u periodu od 1. jula do 1. septembra.

Policajci iz šest država će biti upućeni na rad u Crnu Goru tokom jula i avgusta, gdje će na primorju, u tri smjene u trajanju po 20 dana, patrolirati zajedno sa crnogorskim kolegama.

Sa policijom Hrvatske, saradnja će funkcionisati na bazi reciprociteta tj. realizuje se odlazak policijskih službenika iz Crne Gore u Hrvatsku, u Dubrovačko– neretvansku upravu, u periodu od 3. jula do 1. septembra, i to po dva službenika u tri smjene od po 20 dana.

Ovaj model saradnje, upućivanje na rad u Crnu Goru službenika uniformisane policije i službenika kriminalističke policije iz drugih zemalja, traje već 11 godina, a bio je uspješan u smislu regionalne policijske saradnje, jer su razmjena informacija, iskustava i dobrih praksi doprinijeli prevenciji i otkrivanju čak i teških krivičnih djela, navodi se u saopštenju.

Osim podrške naporima crnogorske policije da ljetnja turistička sezona protekne bezbjedno, kolege iz šest zemalja će biti podrška njihovim državljaninma ukoliko budu imali potebe za bilo kakvim vidom pomoći policije.

 

 

 

Izvor: RTRS

The post Crna Gora: Zajedničke patrole sa policajcima iz šest zemalja appeared first on Padrino Vijesti.