Crna Gora raspolaže trenutno samo jednim avionom za gašenje požara i on je na servisu

Najavljene temperature vazduha preko 40 stepeni Celzijusa u Crnoj Gori narednih dana alarmirale su i službe zaštite i spašavanja u svim opštinama, koje u ovom trenutku raspolažu samo jednim avionom za gašenje požara.

Miodrag Bešović iz Direktorata za zaštitu i spašavanje kaže da raspolažu sa više od 200 vozila i 600 vatrogasaca. Iako je, dodao je, prošle godine bilo najteže gašenje požara iz vazduha ni ovu sezonu ne dočekujemo mnogo spremniji.

“U ovom trenutku imamo jedan avion er traktor i on je trenutno na godišnjem servisu i to se radi tu kod nas. I taj vazduhoplov je u funkciji za par dana”, kazao je Bešović.

Preostala dva su na popravci, a kada će biti završena teško je precizirati jer zavisi od procedura na koje, kako kažu, država ne može da utiče.

Uprkos tome tvrde da nema razloga za paniku jer u slučaju požara širih razmjera Crna Gora kao član Civilne zaštite Evropske unije može računati na pomoć međunarodnih partnera ali i susjeda.

“Ne mogu da kažem da je situacija idelna ali se nadam da ćemo sa onim sa čim raspolažemo uspjeti da se izborimo sa izazovima koji su pred nama”, rekao je Bešović a portal RTCG.

Inače, iz MUP-a su već ranije apelovali na građane i turiste da ne pale vatru na otvorenom, a apel je uputio i Bešović.

“Apelujem na građane koji nekad pale i svoju šumu da bi bio bolji rod pečurki da to nema smisla i da neku njihovu zaradu od hiljadu dvije naprave štetu od 100 hiljada evra, a da pri tome ugroze i živote i imovinu građana ali i vatrogasaca i ljudi koji se bave gašenjem požara”.

A gašenje požara ove sezone, kako očekuju u MUP-u, olakšaće im i nedavno usvojeni zakon koji predviđa zabranu gradnje u naredne tri decenije na opožarenim mjestima.

 

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Crna Gora raspolaže trenutno samo jednim avionom za gašenje požara i on je na servisu appeared first on Padrino Vijesti.