Crna Gora – Negativni prirodni priraštaj u 17 opština, najgora situacija u Pljevljima i Nikšiću

U Crnoj Gori je na kraju novembra prošle godine negativan prirodni priraštaj iznosio minus 132, odnosno za toliko je broj umrlih bio veći od broja rođenih beba, pokazuju podaci Uprave za statistiku koji su objavljeni juče.

U mjesečnom statističkom pregledu nema podataka za decembar, a očekuje se da će oni biti dostupni javnosti krajem februara. Ipak, statistika za 11 mjeseci prošle godine pokazuje da je bijela kuga prisutna u čak 17 opština, a najgora situacija je u Pljevljima gdje je čak za 268 veći broj umrlih nego rođenih. Kada je u pitanju bijela kuga trocifrena je crna brojka i u Nikšiću gdje je broj preminulih za 147 veći od rođenih.

Negativna statistika je prisutna i u Andrijevici (-43), Baru (-47), Beranama (-88), Bijelom Polju (-70), Cetinju (-91), Danilovgradu (-26), Gusinju (-7), Herceg Novom (-55), Kolašinu (-64), Kotoru (-69), Mojkovcu (-79), Petnjici (-19), Plužinama (-30), Šavniku (-22) i na Žabljaku (-24). U Ulcinju je prirodni priraštaj na nuli, jer je broj preminulih i rođenih izjednačen i iznosi po 208.

Bolje stanje je samo u pet gradova, i to prije svega Podgorici gdje je prirodni priraštaj u plusu i to za 652, odnosno za toliko je broj rođenih veći nego umrlih. U glavnom gradu za 11 mjeseci protekle godine rođena je 2.301 beba, a preminulo je 1.649 građana. Pozitivan priraštaj je i u Budvi i taj grad je u plusu za 131, Plav za 25, Rožaje 108, Tivat 67 i Tuzi za 34.

Statistički podaci pokazuju da je do kraja novembra minule godine rođeno 6.348 beba, od kojih su dječaci 3.287, a djevojčice 3.061. Na drugoj strani preminulo je 6.480 građana, od kojih su muškarci 3.369, a žene 3.111.

Ukoliko se negativna demografska kretanja iz prethodne tri godine nastave, Crna Gora će 2051. imati 577.000 stanovnika. To se predviđa u analizi Centra za demokratsku tranziciju i Društva statističara i demografa, koju su objavili povodom dvije godine od prvog zaključavanja u Crnoj Gori. Uz podsjećanje da se u Crnoj Gori u prethodnih desetak godina dešavaju izrazito negativni demografski trendovi, u analizi se navodi da su ekonomska neizvjesnost, političke turbulencije i odsustvo brige političara za ova važna pitanja doveli do ozbiljnog ugrožavanja biološke supstance stanovništva.

Odlazak stanovništva u druge države, interne migracije ka Podgorici i primorju, visoke stope smrtnosti i niske stope novorođenih signali su preko kojih se olako ne smije preći.

„Ako ovome dodamo izrazito negativan uticaj pandemije kovid-19 na demografske tokove nije pretjerano reći da smo u prethodne dvije godine doživjeli devastaciju stanovništva“, upozorili su ranije iz Centra za demokratsku tranziciju i Društva statističara i demografa.

 

 

Izvor: Boka News 

The post Crna Gora – Negativni prirodni priraštaj u 17 opština, najgora situacija u Pljevljima i Nikšiću appeared first on Padrino Vijesti.