Cijene u restoranima na primorju eksplodirale: „Pljeskavica 16, šnicla i do 35 evra“

Trend rasta cijena u restoranima širom primorskih gradova ne jenjava, a veoma veliki porast je primjećen u Istri još prošle godine.

Jedan od najskupljih gradova je Rovinj, perjanici hrvatskog turizma. Pravu polemiku oko cijena u Rovinju prije desetak dana izazvao je hrvatski poznati pjevač Luka Nižetić koji se u svom postu na Instagramu pohvalio da je Rovinj lijep, ali mu je jedina zamjerka bila kuglica kajmaka za 9 evra u jednom rovinjskom restoranu.

Objava je izazvala niz reakcija, od onih da su cijene na tada aktuelnom Festivalu hrane, gdje se okuplja gastronomska elita, uvijek izuzetno visoke, do toga da ni u Dalmaciji nije jeftinije, kao i da cijene pica u Rovinju su do 20 evra. Dovoljno da nas natera da na početku predsezone nanjušimo kako dišu restoratori i njihove cijene. Neki od njih još nisu ni otvorili svoje restorane, a oni u centru grada već su puni stranaca.

Na svakom koraku vidljivo je da su cijene porasle u odnosu na prošlu godinu. Tako, na primjer, cijena običnih prženih lignji sa pomfritom kreće se od 13,94 do čak 18 evra. Porcija pomfrita može da se dobije za četiri do pet evra, a otprilike su iste cijene i ostalih priloga koji se često naručuju uz meso. Cijena ćevapčića je svuda bila manje-više ista – koštali su 12 evra. Ugostitelj iz Hrvatske tvrdi da je i prošle godine cena ćevapčića bila slična i da se gosti ne žale. I sam je svestan da je cjena pomfrita od pet evra po porciji malo previsoka.

„Šta da ti kažem? To više nije normalno. Sve je skupo. U restoranima je skupo, a nije bolje ni u prodavnicama. Ali, zanimljivo, gosti se ne žale. Niko ne pita za cijene. I na kraju krajeva, nikog ne teramo da nešto naruči“, iskren je bio ovaj ugostitelj za Jutarnji list u čuvenoj ulici Grisija.

Cena tosta u jednom restoranu je čak 4 evra, dok se cena testenina i rižota kreće do 18 evra. Ovo je najskuplja varijanta sa škampima. Cene najjeftinije šnicle bez aditiva i sosova 24 evra, a najskuplja čak 35 evra. Kugla malo skupljeg domaćeg sladoleda košta 2,5 evra.

Cijene pica kao da su ostale na istom nivou kao i prošle godine, uključujući najbolju piceriju u gradu, Da Sergio, kako je mnogi zovu, a ima najbolje kritike gostiju na Trip Advisoru, košta od 8 do 10 evra.

„Nismo podizali cijene u odnosu na prošlu godinu kada smo morali jer su cijene robe koju smo nabavljali vrtoglavo rasle. Ove godine to nije bio slučaj i ostali smo isti. Ne znam gdje se u Rovinju može nabaviti pica za 20 evra, možda postoji neko malo mjesto koje uz sve to nudi. Ali mi to sigurno nismo. Prošle godine smo to morali da uradimo, a ove godine kada smo promijenili cijene u evre, čak smo ih negde i zaokružili“, kaže konobar u tom lokalu. I sam je bio začuđen podatkom da je mjerica kajmaka u Rovinju 9 evra.

„Zaista ne znam gde možete da pojedete lopticu kajmaka za 9 evra, osim u restoranima sa Michelin zvezdicama u Rovinju i skupim hotelima. Ovo je prvi put da čujem za tako nešto. A svaka reklama je dobra reklama. Prošle godine se na našoj rivi vodila polemika oko kafe s mlekom od 20 kuna. I na kraju, zbog tog ugostitelja imamo više posjetilaca“, priznaje sagovornik.

U ulici E. De Amicisa, u restoranu Tone, pljeskavicu od 16 evra. Riječ je o restoranu koji nudi nešto drugačiji meni od ostalih u toj ulici ili na rivi, a jedan od konobara je rekao da će pljeskavice poskupeti tokom sezone.

„Da, biće veći za nekoliko evra. Pogledajte šta restorani na rivi nude i uporedite kvalitet hrane i cijene. Kod nas se niko ne buni na cijenu jer znaju šta će za to dobiti“, zaključio je sagovornik.

Činjenica je da su prošle godine cijene postale prilično nepristupačne za goste poslije Uskrsa, posebno kada je riječ o klasičnom meniju, a ove godine će razlika biti još veća.

 

Izvor: Jutranji.hr

The post Cijene u restoranima na primorju eksplodirale: „Pljeskavica 16, šnicla i do 35 evra“ appeared first on Padrino Vijesti.