Ček od FBiH nije dočekalo 30.000 penzionera

FBiH duguje Srpskoj čak 1,4 milijarde maraka po osnovu isplaćenih penzija onim korisnicima koji su to pravo ostvarili na teritoriji tog entiteta do kraja aprila 1992. godine, a najnoviji podaci pokazuju da ček od federalnih institucija nije dočekalo 30.000 penzionera.

U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS podsjećaju da su prijeratni korisnici prava na penziju ona lica koja su  to pravo ostvarila na području današnje FBiH do kraja aprila 1992. godine.

– Fond PIO Srpske je tužbu za povratak na isplatu penzije prijeratnih korisnika i novčano obeštećenje protiv Federalnog zavoda PIO/MIO podnio još krajem aprila 2005. godine. Sve te tužbe i zahtjevi su odbijeni. Kada smo podnijeli tužbe, dakle prvi put skoro prije dvije decenije, tada je bilo čak tih 38.500 korisnika, a najnoviji presjek stanja s krajem marta ove godine pokazuje da je živo svega njih još 8.410. Dakle, preminulo je 30.000 penzionera – kazali su “Glasu Srpske” u Fondu PIO.

Naglasili su da najnoviji podaci pokazuju da FBiH duguje Srpskoj tačno 1,419 milijardi maraka po osnovu isplaćenih penzija onim licima koji su to pravo ostvarili na području tog entiteta do kraja aprila 1992. godine.

– Taj dug datira od onog trenutka kada smo podnijeli tužbu, dakle od 2005. godine pa sve do kraja marta ove godine. On se uvećava iz mjeseca u mjesec, jer mi na mjesečnom nivou za te namjene, odnosno za penzije prijeratnim korisnicima koji su pravo na penziju ostvarili na području današnje FBiH izdvajamo čak 4,48 miliona KM – naglasili u Fondu PIO.

Iz Fonda PIO podsjećaju da su tužbe po ovom pitanju podnesene kod svih sudskih instanci u BiH, sukcesivno, počev od Opštinskog suda u Mostaru gdje je sjedište Federalnog zavoda PIO/MIO, zatim Kantonalnog suda u Mostaru, Vrhovnog suda FBiH te Ustavnog suda BiH, kao i Suda BiH.

– Na svim tim sudskim instancama naš zahtjev je odbijen. Išli smo i ka Sudu za ljudska prava u Strazburu koji je odgovorio da takve tužbe mogu da podnose samo pojedinci, a ne kolektivi, odnosno Fond PIO te Udruženje penzionera RS – naveli su u Fondu PIO.

Nakon toga, podsjećaju i da su pojedinci podnosili tužbe sudu u Strazburu te da je u presudama tog suda utvrđeno i konstatovano prisustvo diskriminacije FBiH i Federalnog zavoda PIO/MIO u postupanjima s korisnicima koji su pravo na penziju ostvarili do 1992. godine na području današnje FBiH.

Fond PIO preuzeo brigu

O dugovanju FBiH prema Srpskoj po osnovu isplaćenih penzija onim licima koji su to pravo ostvarili prije rata na području teritorije tog entiteta, osvrnuo se juče i premijer Srpske Radovan Višković.

– Fond PIO Republike Srpske prihvatio je sve one penzionere koji su doprinose uplaćivali na prostoru FBiH, a koji su morali napustiti svoja ognjišta. Ponosan sam na Srpsku koja je omogućila tim ljudima isplatu penzija – poručio je Višković.

 

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Ček od FBiH nije dočekalo 30.000 penzionera appeared first on Padrino Vijesti.