Broj žrtava razornog zemljotresa premašio 8.000: „Preživjele ćemo tražiti sedmicama“

Broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju premašio je 8.000, pošto su spasioci danas saopštili da se broj žrtava na sjeverozapadu Sirije, koji kontroliše opozicija, povećao na više od 1.280.

Spasilački tim nevladine organizacije Bijeli šlemovi objavio je da je u tom dijelu Sirije, koji ne kontroliše vlada, više od 2.600 ljudi povrijeđeno, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se očekuje da će broj žrtava značajno porasti zbog toga što je stotina porodica i dalje pod ruševinama, više od 50 sati nakon zemljotresa.

Prema prethodnim podacima, u Siriji je bilo 1.932 žrtve, dok je u Turskoj potvrđeno da su poginule 5.894 osobe.

Građevinski inženjer pozvao je spasioce u Turskoj i Siriji da ne gube nadu jer bi se preživjeli mogli pronaći sedmicama nakon potresa.

Predsjednik neprofitne organizacije Miyamoto Global Disaster Relief, Kit Miyamoto, pohvalio je zajednicu u Turskoj koja radi na spašavanju ljudi.

„Riječ je o planinskom području koje je dosta široko i pogađa 10 miliona ljudi. Nijedna vlada to ne može učiniti sama. Mora postojati međunarodna podrška“, dodao je Miyamoto.

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Broj žrtava razornog zemljotresa premašio 8.000: „Preživjele ćemo tražiti sedmicama“ appeared first on Padrino Vijesti.