Bolje spriječiti nego liječiti: Evo šta još kažu roditelji o vakcinaciji protiv HPV

U Srpskoj vlada velika interesovanje za vakcinaciju djece protiv humanog papiloma virusa (HPV), a domovima zdravlja i regionalnim centrima IJZ unazad sedam dana proslijeđeno je 450 doza ovog cjepiva.

Kako kažu u ovom institutu, sve više je roditelja koji žele da se i njihova djeca imunizuju protiv virusa koji izaziva rak grlića materice.

Roditelji poručuju da su odavno čekali na ovu mogućnost.

– Moja kćerka ima 13 godina i ni trenutak se nisam dvoumila hoće li primiti vakcinu ili ne. Samo smo čekali da cjepiva stignu, nadajući se da nećemo morati još dugo čekati na to. Rak grlića materice je izuzetno čest kod žena, pa je bolje spriječiti nego liječiti – ističe jedna Banjalučanka.

Riječ je o imunizaciji koja je jedna od najvažnijih preventivnih mjera za sprečavanje ove bolesti.

Podsjetimo, za djecu uzrasta 11-15 godina vakcinacija protiv HPV u RS počela je 31. marta, a za starije od 3. aprila.

Osim u IJZ, vakcinacija protiv HPV počela je i u nekoliko domova zdravlja, iz kojih podsjećaju da se ovo cjepivo do sada bezbjedno primjenjuje u svijetu od 2006. godine.

– U regionu je prva započela Slovenija 2009, potom Hrvatska i u skorije vrijeme Srbija. Do sada nije zabilježena nijedna teža nuspojava vakcine, a prema podacima SZO, dato je oko 500 miliona doza vakcina – poručili su iz bijeljinskog Dom zdravlja.

U RS vakcinacija se uvodi kao preporučena, i to prvenstveno za djevojčice i dječake dobi od 11 do 14 godina, odnosno do 15. rođendana, dok za starije košta 210 KM. Vakcinacija ide u dvije doze, pri čemu se druga prima nakon godinu dana.

U RS oko 200 žena godišnje oboli od karcinoma grlića materice, a oko 50 njih umre. HPV je uzročnik više od 90 odsto svih karcinoma grlića materice, a postoji više od 200 tipova ovog virusa. Prenosi se seksualnim kontaktom, dok je infekcija najčešća kod mlađih ljudi. Oko 80 odsto svih osoba će nekad u životu imati ovu infekciju. Dok je većina HPV infekcija asimptomatska i spontano se povlači, hronična infekcija, koja se dešava kod oko 10 odsto inficiranih, može dovesti do bolesti.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Bolje spriječiti nego liječiti: Evo šta još kažu roditelji o vakcinaciji protiv HPV appeared first on Padrino Vijesti.