Bolest u Semberiji polako se stavlja pod kontrolu

Afrička kuga svinja u Semberiji polako se stavlja pod kontrolu, a u Lijevče Polju pod kontrolom je još od pojave bolesti.

– U Lijevče Polju imamo sporadičnu pojavu, a u Bijeljini i dalje jaka žarišta – rekao je Minić u Banjaluci, gdje je otvorio Konferenciju o afričkoj kugi svinja.

Minić je istakao da mnogo više žarišta imaju određene lokalne zajednice koje nisu bile spremne da odreaguju na pojavu afričke kuge svinja i gdje se pojavila politika ispred sprečavanja bolesti.

On je naveo da je ova bolest ozbiljan problem sa kojim se suočavaju i Republika Srpska i region, ali da je Srpska među prvima odgovorila na ovaj izazov.

– Ono što nam pravi realan problem jeste da je riječ o bolesti za koju još nemamo ni prevenciju u liječenju niti imamo način liječenja, te uz sve one biosigurnosne mjere, samo ukoliko su maksimalno kumulativno ispunjene, možemo očekivati da se bolest ne širi – istakao je Minić.

On je pozvao struku da predloži modalitet načina donošenja odgovarajućih propisa o tome kako će se ubuduće držati svinje.

Minić je naveo da je Republika Srpska i kada je riječ o novčanoj odšteti najbolje odreagovala u regionu, jer je tako željela da omogući uzgajivaču svinja da kupi priplodnu nazimicu.

– Isplatili smo tri miliona KM, do sutra očekujemo isplatu još četiri miliona KM – rekao je Minić.

Afrička kuga svinja je visokozarazna bolest domaćih i divljih svinja. Divlje svinje se smatraju glavnim rezervoarom virusa u Africi i drugim područjima gdje se bolest endemski pojavljuje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja zagađenom hranom i vodom, zatim kontaminiranom opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima. Virus ne predstavlja opasnost za druge vrste životinja, niti za ljude.

Vlasnici svinja obavezni su da radi sprečavanja unošenja i širenja virusa na svojim imanjima redovno sprovode mjere zaštite. U suprotnom, mogu izgubiti pravo na nadoknadu štete.

Konferenciju o afričkoj kugi svinja organizuje Veterinarska komora Republike Srpske i Društvo doktora veterinarske medicine Republike Srpske.

 

 

Izvor: Srpska info

The post Bolest u Semberiji polako se stavlja pod kontrolu appeared first on Padrino Vijesti.