Biračka mjesta zatvorena: Tokom večeri očekuju se preliminarni rezultati prijevremenih izbora u BiH

Birališta u šest gradova odnosno opština su zatvorena u 19 sati.

Građani Tuzle, Bihaća, Srebrenika, Zvornika, Bratunca i Vogošće danas su na prijevremenim izborima birali gradonačelnike odnosno načelnike opština.

Mogli su glasati na ukupno 496 biračkih mjesta. Radilo se o 484 redovnih i 12 biračkih mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima (NNN) i lično (000) od čega je devet pridruženo redovnim biračkim mjestima. Na terenu je radilo i 29 mobilnih timova.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će prve preliminarne rezultate objaviti večeras do 22:30.

Najmanja izlaznost u Tuzli, najveća u Bratuncu

Na prijevremenim izborima učestvovalo je ukupno 13 političkih subjekata i to pet političkih stranaka, jedna koalicija i sedam nezavisnih kandidata. Ovjereno je ukupno 18 kandidata.

Prema podacima Centralne izborne komisije, odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 15 sati bio je najveći u Bratuncu gdje je glasalo 36 odsto registrovanih birača. Najmanja izlaznost je u Tuzli, gdje je do 15 sati glasalo samo 16,84 odsto birača. U Bihaću je glasalo 13.255 birača ili 23,44 odsto , Srebreniku 8.876 birača ili 23,13 odsto, Zvorniku 11.343 birača ili 21,50 odsto dok je u Vogošći na izbore izašlo 6.175 birača ili 22,66 odsto.

Slaba izlaznost na prijevremenim izborima se može posmatrati i kroz činjenicu da su građani BiH izgubili povjerenje u lokalne političare i legitimnost cijelog izbornog procesa.

Napad na posmatrača

Podsjećamo, policijskoj stanici Bratunac prijavljeno je da je u mjestu Bjelovac fizički napadnut posmatrač jednog kandidata za načelnika opštine Bratunac, a da je u Kravici osoba čiji su inicijali M.P. upućivala prijetnje osobi M.J, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

Policijska stanica Bratunac je evidentirala još nekoliko prijava, po kojima su postupili policijski službenici ove stanice i utvrdili da su neosnovane.

O ovim događajim obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, koji se izjasnio da u navedenom događaju nema elemenata krivičnog djela.

Incident u Bihaću

Kako navode iz CIK, na biračkom mjestu u Bihaću došlo je do incidenta, te je glasanje na tom biračkom mjestu bilo prekinuto na 25 minuta za koliko će glasanje biti i produženo. Zbog fizičkog obračuna posmatrača i člana biračkog odbora intervenisala je policija, član biračkog odbora je smjenjen a detaljan izvještaj je unesen u zapisnik o radu biračkog odbora.

U Tuzli kupovina glasova

Kandidat za gradonačelnika Tuzle Omer Berbić (Naša stranka) danas je ukazao na kupovinu glasova na određenim biračkim mjestima u tom gradu, tvrdivši da se građanima u zamjenu za glas nude novac i paketi.

Gradska izborna komisija i policija ima iste informacije.

Berbić je kandidat Naše stranke za gradonačelnika Tuzle, a danas je ukazao na izborne nepravilnosti.

Srebrenik: Dva kandidata za gradonačelnika

Građani Srebrenika danas su birali novog gradonačelnika. Birali su između dva kandidata i to Adnana Bijelića kojeg podržava koalicija NiP-Naša stranka-SDP i Nermina Tursića iz SDA.

Nešto više od 39.000 građana, ima pravo glasa u Srebreniku. Redovnih birača je 38.400, dok njih 670 glasa izvan BiH.

Četiri osobe će glasati u odsustvu. Putem mobilnih timova, glasaće 22 birača, piše Avaz.

Podsjetimo, gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović je podnio ostavku na ovu funkciju.

U Zvorniku samo jedan kandidat

Pravo glasa na ovim izborima u općini Zvornik imalo 53.830 birača uključujući i one koji imaju pravo glasati putem pošte. Bila su otvorena 74 redovna biračka mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Za načelnika opštine jedan je kandidat i to Bojan Ivanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Vanredni izbori se održavaju zato što je dosadašnji gradonačelnik Zoran Stevanović podnio ostavku na ovu funkciju jer je dobio mandat poslanika u Narodnoj skupštini RS.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Biračka mjesta zatvorena: Tokom večeri očekuju se preliminarni rezultati prijevremenih izbora u BiH appeared first on Padrino Vijesti.