Berba borovnice kasni, cijena 20 KM za kilogram

Berba borovnica po brdima iznad Srebrenice počela je sa zakašnjenjem od desetak dana u odnosu ranije, a početna cijena ovogodišnjeg roda je 20 KM po kilogramu.
Јedan od najboljih poznavalaca terena gdje se nalaze najbolji borovnjaci u srebreničkoj opštini Dragan Cvjetinović rekao je Srni da je zbog kišnog proljeća slabiji rod nego ranijih godina i da kasnije sazrijeva za berbu.

Cvjetinović, koji godinama ide u berbu borovnica, a nekad vodi i druge koji dolaze turistički, kaže da je ovogodišnja početna cijena 20 KM za kilogram, ali da će za nekoliko dana biti malo niža kada bude sezona punog zrenja borovnice.

To potvrđuju i drugi koji su ovih dana krenulu u berbu i ističu da su plodovi sitniji i potrebno je više vremena da se nabere određena količina u odnosu na godine kada su plodovi bivali krupniji.

Najbolji berači dnevno naberu od šest do osam kilograma, dok su u sezonama, kada je rod bio bolji i krupniji, brali i do 15 kilograma.

Manje je i berača u odnosu na ranije godine.

– Mlađi neće, a stariji zbog okomitog i nepristupačnog terena ne mogu da idu u berbu – kaže Milojka Petrović, koja svakodnevno bere borovnicu.

Ona dnevno nabere sedam do osam kilograma borovnice i to joj omogućava solidnu zaradu, ali je probelm što nekim danima nema kupaca i ne može da proda ubranu količinu.

Berači pričaju da ove godine još nema nakupaca da otkupljuju borovnicu kao prethodnih godina, jer je riječ o malim količinama zbog kojih nemaju interes da dolaze.

– Ranijih godina je po stotinu berača iz Srebrenice i Bratunca bralo borovnice iznad Gubera, po brdu Kvarc i Pribićevcu. Neki su umrli, neki bolesni i ne mogu da rade ovaj naporan posao, neki su zasadili malinu, pa ne mogu da stignu, a najviše ih je odustalo zbog nemogućnosti prodaje – rekla je jedna od beračica.

Berači očekuju da će se narednih dana pojaviti otkupljivači i da će ih uveče sačekivati iznad srebreničke pijace, gdje se obavlja prodaja ubranih količina ovog voća.

Berba borovnice je prilika za dodatni izvor prihoda mnogim porodicama, koje na taj način obezbjeđuju sredstva za nabavku ogreva, zimnice i druge potrebe.

Borovnica sa ovog područja je izuzetnog kvaliteta i veoma je cijenjena i tražena na tržištu.

 

 

Izvor: RTRS

The post Berba borovnice kasni, cijena 20 KM za kilogram appeared first on Padrino Vijesti.