Apel Fonda PIO osiguranicima „Pribavite na vrijeme potvrdu staža iz inostranstva“

Fond PIO Republike Srpske svim osiguranicima koji imaju navršenog staža osiguranja u inostranstvu, a 2023. i narednih godina ispunjavaju uslove za starosnu penziju u pogledu godina života, upućuje apel da podnesu zahtjev za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva putem ovog fonda.

Zahtjev za potvrdu staža osiguranik, u pravilu, podnosi u poslovnici Fonda PIO prema mjestu prebivališta ili nadležnoj filijali Fonda.

– Značaj potvrde staža je veliki zbog toga što je potvrda o stažu odnosno dijelu staža navršenom u inostranstvu, koji se sabira sa stažom ostvarenim na području Republike Srpske i BiH, ključna činjenica na osnovu koje se odlučuje o pravu na penziju kao i visini penzije, pri čemu svaki nosilac osiguranja odlučuje o pravu, odnosno obimu prava, na osnovu penzijskog staža ostvarenom na svom području. Blagovremeno pribavljanje potvrde staža bitno je i zbog toga što je za njeno pribavljanje najčešće potreban duži vremenski period, od najmanje dva-tri mjeseca do godinu dana, pa čak i mnogo duže, zavisno od države do države – saopštili su iz Fonda PIO.

Kako ističu, najviše potvrda staža za osiguranike Fond PIO Republike Srpske potražuje od država nastalih na području bivše SFRJ, odnosno iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, potom Austrije, Njemačke, Italije, Francuske, skandinavskih zemalja i dr.

– Koliko je potvrda staža bitan dokumenat svjedoči i činjenica da je od 3.438 zahtjeva u radu kod Fonda na dan 31. marta bilo 1.850 ili 53,81 odsto kod kojih se potražuje potvrda staža, te je postupak bez toga nemoguće okončati – poručuju iz ovog fonda.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Apel Fonda PIO osiguranicima „Pribavite na vrijeme potvrdu staža iz inostranstva“ appeared first on Padrino Vijesti.