Andrićgrad: U novom investicionom planu izgradnja marine

Predstavnik državnog kapitala u Andrićgradu Nedeljko Elek rekao je danas u Andrićgradu da je u drugoj fazi ulaganja u razvoj ovog turističkog kompleksa planirana izgradnja marine za brodove.

Elek je, govoreći o novom investicionom ciklusu, naveo da je u planu i da ova lokalna zajednica dobije najsavremeniji akva-park u ovom dijelu Evrope u kojem će posao dobiti 200 ljudi.

– To je na nivou jedne fabrike. Naš cilj je da ovo mjesto bude centar spajanja dvije najljepše srpske planine – Јahorine i Zlatibora – rekao je Elek na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Denisom Šulićem i idejnim tvorcem Andrićgrada Emirom Kusturicom na kojoj su predstavljeni sadržaji, ponuda i planovi Višegrada, kao i ulaganja Vlade Republike Srpske u Andrićgrad.

Elek je istakao da investicije ne znače ništa ako nema ko da radi, te najavio
da će u Andrićgradu biti otvoren fakultet za turizam u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je u planu da se, u saradnji sa nadležnim organima Srbije i Republike Srpske, dobije i integrisani granični prelaz.

– Niko ne želi satima da čeka na granici da bi došao od Mećavnika do Andrićgrada. Moramo podići i svijest o ekologiji. Ružne slike plutajućeg otpada u Drini koje gledamo ne smiju više da se ponavljaju i na zaštiti prirode ćemo zajedno raditi – poručio je Elek.

Sve ove investicije u turizam i gasifikaciju cijele regije koja će, prema njegovim riječima, biti urađena, biće realizovane radi ispravljanja istorijske nepravde prema ovom kraju koji je zapostavljan decenijama.

– Zato bih i volio da ovi naši susreti postanu češći. Da se uvijek početkom juna nađemo ovdje i rezimiramo šta smo uradili i šta ćemo raditi i da to pređe u lijepu tradiciju – rekao je Elek.

Elek je pozvao predstavnike medija i turističke partnere na saradnju pri realozaciji ovih planova.

DUŠA ANDRIĆGRADA NEĆE BITI PROMIЈENjENA

Elek je rekao da će grad od kamena ostati ono što je i zamisao njegovog idejnog tvorca Emira Kusturice, a to znači da će ostati centar okupljanja slobodoumnih ljudi iz cijelog svijeta.

– Ovo naglašavam da neko ne bi pomislio da ćemo /Petera/ Handkea zamijeniti nekom, trenutno, popularnom pjevačicom. Nećemo! Nastavićemo da razvijamo kulturu dijaloga, filma, pozorišta u ovom gradu i zato smo i investicije podijelili u više faza – naglasio je Elek.

Prema njegovim riječima, najznačajnija investicija je akva park Vodeno ostrvo Višegrad koji će biti izvan zidina Andrićgrada.

– Već sad možemo da se pohvalimo da će to biti najbolji akva park u Evropi. Pokrećemo i hotel sa pet zvjezdica u Andrićgradu. Dovešćemo toplu vodu iz Banje Vilina vlas do Vodenog ostrva čime ćemo dobiti termalnu rivijeru koju nema niko u ovom dijelu Evrope – rekao je Elek.

Iako su ulaganja i sam posao ogromni, Elek smatra da je pred njima lak posao.

– Imamo jednu ovakvu monumentalnu građevinu kao što je Andrićgrad i, baš zbog toga, želim da zahvalim idejnom tvorcu Emiru Kusturici na viziji, energiji i hrabrosti – naglasio je Elek.

On je dodao da je u današnje vrijeme teško objasniti da neko želi da nešto uradi ovako veliko, a da ga ne interesuje profit.

– Želim da naglasim da sva ova ulaganja neće promijeniti suštinu i dušu Andrićgrada – poručio je Elek.

 

 

Izvor: RTRS

The post Andrićgrad: U novom investicionom planu izgradnja marine appeared first on Padrino Vijesti.