Alergična svaka treća osoba: Polen trave i lipe puni ambulante u Srpskoj

Polen, trava i korov najčešći su uzročnici alergija u ovo doba godine, a osim njih, svaki treći čovjek ima neku vrstu alergije, od prašine do omekšivača za veš.

Alergije poprimaju pandemijske razmjere i postaju jedan od učestalijih poremećaja kod odraslih i djece.

Pedijatar i pulmolog Branislav Lolić rekao je da se alergije mogu pojaviti u više oblika.

– Kada se manifestuju na koži, onda je to alergijski dermatitis, kod očiju alergijski konjunktivitis i kod nosa alergijski rinitis – rekao je Lolić.

Ističe da trenutno dominira alergen polena trave, a učestale su i alergije na korov.

– Narednih dana očekujemo i porast koncentrata polena lipe, a potom i dominaciju polena ambrozije. Svi koji imaju alergije mogu već sada imati tegobe, kao što su začepljen nos, kihanje, crvenilo sluznice očiju, otežano disanje i kašalj – kaže Lolić.

Osobe, koje su i ranije imale slične tegobe, a koje traju duže od sedam dana, kaže Lolić, treba da se jave ljekaru kako bi dobili adekvatnu terapiju.

– Oni koji nisu uradili alergološku obradu treba da se jave ljekarima kada im se smire simptomi kako bi saznali na šta su alergični i tako spremni dočekali sljedeću godinu i sezonu alergija – napominje Lolić.

Alergijski rinitis i konjunktivitis počinju u starijem dječijem dobu, a astma, kao hronična alergijska bolest, zna krenuti u drugoj ili trećoj godini života. Kako je rekao, smatra se da svaki treći čovjek, ukupne populacije, ima neku alergiju. Roditelji, čija djeca imaju simptome, treba prvo da pomisle da bi se moglo raditi o alergiji, te da dijete odvedu doktoru.

– Postoji zlatno pravilo preventive, otkloni alergije od sebe ili sebe od alergija, što često nije moguće. Kada se dobije dijagnoza, može se otići na planinu ili još bolje, na more – kaže Lolić.

Kako kaže, postoje filteri koji se stavljaju u nos i kupe polen, ali i njihova upotreba treba da se kontroliše.

Simptomi alergija mogu se pojaviti tokom cijele godine, a najčešće zavisno od toga na koji alergen su pacijenti osjetljivi, piše Glas Srpske.

Načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Kosana Stanetić rekla je da se u ambulante porodične medicine od početka perioda cvjetanja javljaju pacijenti koji su alergični na različite vrste polena.

Ona je navela da je godinama isti broj pacijenata koji dolaze na preglede u ovom godišnjem dobu, te da je riječ o osobama koje već imaju poznate alergije na neki od sezonskih alergena.

Imunitet

Većina ljudi, kažu ljekari, za glavnog “krivca” smatraju imuni sistem, koji je dragocjen u zaštiti organizma od različitih spoljnih uticaja. Međutim, on ponekad postaje pretjerano aktivan usljed pojačane koncentracije određenih supstanci. Ova pretjerana aktivnost kod osjetljivih ljudi, naročito djece, dovodi do alergijskih reakcija. Ključni faktori rizika za obolijevanje od alergija su genetska predispozicija i nasljedni faktor. Alergije su u većini slučajeva nasljedne te kod svakog drugog djeteta, ukoliko oba roditelja imaju istu alergijsku bolest, dolazi do obolijevanja.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Alergična svaka treća osoba: Polen trave i lipe puni ambulante u Srpskoj appeared first on Padrino Vijesti.