Agencija za lijekove i medicinska sredstva: Čekaju se prijedlozi mjera za povlačenje lijeka „Folkodin alkaloid“

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH naložila je nosiocu dozvole/proizvođaču lijeka protiv suvog kašlja „Folkodin alkaloid“ da dostavi prijedlog mjera nakon odluke Evropske komisije o povlačenju ovog lijeka, rečeno je Srni u ovoj agenciji.

Iz Agencije su naveli da će nakon toga „ocijeniti i naložiti realizaciju odobrenih koraka i aktivnosti“.

Evropska komisija je u martu donijela odluku o povlačenju gotovih lijekova sa aktivnim sastojkom folkodin sa tržišta svih članica Evropske unije.

Lijek „folkodin“ ima dugogodišnju primjenu u tretmanu suvog kašlja.

Međutim, zbog potencijalne alergijske reakcije kod pacijenata koji se podvrgavaju anesteziji, a u prethodnih 12 mjeseci su primali „folkodin“, donesena je odluka o povlačenju jer nije bilo mogućnosti da se uspostave mjere minimizacije navedenog rizika.

Na tržištu BiH odobren je gotov lijek sa aktivnim sastojkom folkodin /PHOLCODIN ALKALOID/, kapsula, tvrda od 10 miligrama, proizvođača „Alkaloid“ Skoplje.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prati aktivnosti koje se sprovode u članicama EU, rečeno je Srni u ovoj agenciji.

Lijek protiv suvog kašlja „Folkodin alkaloid“, na osnovu odluke Evropske agencije za lijekove /EMA/, povlači se sa tržišta Srbije i Hrvatske, jer folkodin može izazvati tešku alergijsku reakciju koja se u nekim slučajevima može završiti i smrtnim ishodom, saopšteno je juče iz nadležnih agencija Hrvatske i Srbije.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Agencija za lijekove i medicinska sredstva: Čekaju se prijedlozi mjera za povlačenje lijeka „Folkodin alkaloid“ appeared first on Padrino Vijesti.