10.000 radnika iz Azije stiže u BiH da radi

Situacija sa tržištem rada u Federaciji je loša, a tome u prilog govori činjenica da su poslodavci ove godine zatražili više od 10.000 radnih dozvola za strance.

Ovo je za Faktor izjavio direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić ističući da je najveći nedostatak radnika u oblasti drvne, metalne i hemijske industrije, ali i uslužnih djelatnosti i ugostiteljstva.

– Međutim, nemamo informaciju koliko je radnih dozvola izdato. Najviše radne snage uvezeno je iz Indije, Bangladeša, Pakistana, ali u posljednje vrijeme ima interesa i za dolazak Nepalaca. Ove stvari nastojimo konstrolisati sa vlastima koliko je moguće i predlažemo rješenja – kaže Nenadić.

Kada sjedu sa vlastima,dodaje, poslodavci u Federaciji kao problem broj jedan uvijek ističu nedostatak radne snage, što će u narednom periodu “u značajnoj mjeri odrediti poslovanje i poslovnu zajednicu generalno u čitavoj BiH”.

– Definitivno nam treba određen oblik liberalizacije tržišta rada i lakši uvoz radnika. Međutim, kada govorimo o liberalizaciji, ne pričamo nužno o liberalizaciji uvoza stranih radnika. Nephodno je početi raditi na sistemskim rješenjima – naglašava direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslovadci su,nastavlja, davali puno prijedloga za donošenje novih propisa iz oblasti doprinosa, poreza na dohodak, minimalne plaće jer su to propisi koji trebaju omogućiti da se neto dio plaće koji ide direktno radniku poveća, a da pri tome poslodavac nema obavezu da isti toliki iznos plaća i državi.

– To je nešto što će u narednom periodu biti u vrhu interesovanja. Vidjet ćemo kako će vlasti na to reagirati. Za sada je potrošeno pet-šest mjeseci. Mi još nemamo propise koji bi omogućili podizanje plaća u realnom sektoru – kaže.

Za postojeće stanje, Nenadić najodgovornijim smatra vlasti na svim niovima, budući da, tvrdi, poslodavci godinama pokušavaju urediti pitanje poreza i doprinosa.

– Svima je poznato da smo zemlja sa najvećim opterećenjem cijene rada u Evropi, da imamo najveći broj nezaposlenih. Sve je to otvorilo ogromno crno tržište u BiH, gdje ogroman broj ljudi radi nacrno.

Sve ovo bi se moglo jednostavno riješiti donošenjem propisa. Od vlasti se očekuje da puno brže radi jer je od uspostave nove vlasti prošlo pola godine, a mi nemamo ni jedan važan propis kojim bi se unaprijedilo postojeće stanje – zaključuje Mario Nenadić.

 

 

Izvor: Buka

The post 10.000 radnika iz Azije stiže u BiH da radi appeared first on Padrino Vijesti.